Biletele low cost, avantajoase sau nu

Liniile aeriene low cost sunt o solutie buna pentru cei care nu vor sa plateasca un pret imens pentru a calatori cu avionul. Chiar daca confortul este limitat, nu exista posibilitatea de a manca sau de a bea pe timpul zborului si se percep taxe suplimentare pentru bagaje dar, de cele mai multe ori, banii putini ceruti pentru bilet compenseaza aceste neajunsuri.

Primele linii low cost au fost infiintate in America in perioada de dupa Razboiul din Vietnam. In 1973, primele curse transatlantice porneau spre Europa, fiind puse la dispozitie de o companie islandeza. Supranumite “liniile hippy”, acestea aduceau studenti americani pe continent pentru a descoperi “lumea veche”.

Desi era sacrificata viteza, zborurile avand de multe ori intarzieri, pasagerii erau multumiti deoarece calatoreau la un pret redus. In perioada urmatoare, modelul a fost preluat de o multitudine de companii, chiar si cele consacrate, dezvoltand divizii care sa asigure zboruri low cost.

Termenul de low cost are insemnatate dubla si se refera atat la economiile pe care le pot face pasagerii, platind mai putin, dar si companiile. De regula, acestea zboara cu un singur tip de avion (Airbus A320 sau Boeing 737, spre exemplu), uneori cumparate second hand.

In ultimii ani, furnizorii s-au orientat catre o alta strategie. Cumparand mult aeronave de acelasi tip, deodata, discount-urile sunt importante. Iar dupa cativa ani, avioanele sunt revandute.

Dotarile avioanelor sunt si ele reduse. Scaunele nu se intind, si nu au buzunare in spate (pentru a se curata mai usor), geamurile nu au jaluzele iar televizoarele pot sa lipseasca. Nu se fac rezervari pe locuri, sau se percep taxe suplimentare pentru aceasta. In Europa, compania nu pune la dispozitie transportul bagajelor de la un avion la altul, in cazul in care este nevoie sa se schimbe.

Toate acestea par dezavantaje, mai ales daca le comparam cu ofertele companiilor mari. Insa, daca privim din alte puncte de vedere, observam si avantajele. O calatorie cu avionul, in Europa in special, dureaza doar cateva ore. Este un timp scurt in care putem rezista fara sa mancam si sa bem, pe scaune mai putin confortabile si cu mai putin loc pentru picioare.

In primul rand, este mult mai ieftin, iar companiile incearca sa reduca timpul de zbor si de asteptare (pentru ei, timpul inseamna bani). Si daca ne gandim ca o calatorie cu trenul sau cu autocarul peste granita este mult mai lunga, la fel de putin confortabila si poate chiar mai scumpa, vedem si partea buna a low costului. In plus, in ultima vreme, cererea a facut posibila oferirea unor conditii mai bune, la acelasi pret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *